facebook
 

 

STALTER ASA
FOTÓTANFOLYAM

Budapest, 1084 Baross u 86.
Stalter György: +36 30 9620 273
info@stalter-asa.hu

 

design: László Zsuzsi

Munkák

Más világ 1998

Előszó

Ha van létezés peremén túli világ, Horváth M. Judit és Stalter György fotói erről szólnak. Kegyetlen világ ez: nyomor, elmaradottság, pusztulás - nem jó szembesülnünk vele. A látvány torkon ragad, fojtogat, nem lehet szabadulni tőle. S nem is akkor igazán, amikor a nyomor kimerevített pillanatai naturalisztikusak, hanem amikor egy lírai közjáték - egy szerelmes tekintet, egy világra rácsodálkozó gyerekszempár - a lehetőségek lehetetlenségét vágja a képünkbe. Szinte ostorcsapásként.

Horváth M. Judit és Stalter György évek óta járják a putrik világát. Azt a világot, ahol üveg helyett újságpapír az ablak, ahol egy-két rozzant szék, asztal s néhány ócska fekhely a teljes bútorzat, ahol jó, ha melegít s nem csak füstöl a kályha, ahol minden zugból árad a savanyú szegényszag. Horváth M. Judit portréi ebből a világból mutatnak fel sorsokat, Stalter György képei a sorsszerűséget is. A képeknek történetiségük, reménytelenül kudarcra ítélt távlatuk van. Az előbbiek lírai színeit az utóbbiak keménysége szinte a végtelenségig felnagyítja.
Ezek a képek felkiáltójelek. Lelkiismeretünk felkiáltójelei!

Göncz Árpád
a Magyar Népköztársaság
Elnöke Budapest, 1998

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap, a Soros Alapítvány és a Pro Helvetia támogatásával a szerzők kiadásában, 1998-ban készült. Kapható Budapesten Manó Házban, az Írók Könyvesboltjában és közvetlenül a szerzőktől. Eredeti vintage kópiák megvásárolhatók.

Horváth M. Judit
Férje után annak munkájába, a fotózásba is beleszeretett, sokáig nem vállalta származását, hogy aztán mégis egy romalap, az Amaro Drom fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztője legyen évekig.

tovább az albumhoz »